Wienerbröd

Frasiga och goda wienerbröd med god vaniljkräm och glasyr. Att få fika på en sån här till kaffet är absolut värt den tid det tar att göra dem.

När man gör wienerdegen så ska alla ingredienser vara kalla. Blir degen kladdig så kommer det att bli omöjligt att kavla den så det är viktigt att den får vila mycket i kylskåpet.

Eftersom wienerbröd inte blir goda och fraset försvinner när de står framme är det bra att man fryser in de som man inte äter. Häll då ingen glasyr på de du tänkt frysa in. Innan du äter de frysta låter du dem tina först innan du stoppar in de i ugnen igen på 100 grader tills dem har blivit frasiga igen. Att sätta in dem i ugnen går även att göra om wienerbröden har varit framme länge och förlorat sitt fras. Nu kan du göra ny glasyr att ha på wienerbröden.

Ingredienser wienerdeg:

 • 30 g jäst
 • 2 dl kall mjölk
 • 8 dl vetemjöl,
 • 0,5 dl strösocker
 • 20 g rumstempererat smör
 • 2 ägg
 • 500 g smör (för inkavling)

Gör så här:

 1. Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop det i maskin på låg hastighet tills det blivit en deg. Kör nu maskinen på lite högre hastighet en stund till. Plasta in degen och låt den vila i frysen ca 20 min.
 2. Kavla ut degen till en rektangel och lägg på 500 g smör i skivor i mitten av degen, vik över kanterna så att degen täcker smöret. Kavla ut rektangeln igen och vik sedan degen tre gånger, ett så kallat 3-slag. Plasta in degen och ställ in den i kylen i ca 20 min. Gör om 3-slaget två gånger till och ställ in i kylen 20 min efter varje gång.
 3. Kavla ut degen till en rektangel som är ca 5 mm tjock. Skär kvadrater som blir ca 8 x 8 cm. Vik in kanterna på varje fyrkant och tryck till. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa ca 90 min.
 4. Gör vaniljkrämen (se längre ner). Fyll mitten av wienerbröden med en klick vaniljkräm. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 13 min så dem fått en gyllenbrun färg. Låt svalna och toppa sedan med glasyr som du gör genom att blanda florsocker och vatten.

Ingredienser vaniljkräm:

 • 6 st äggulor
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,75 dl majsstärkelse
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 4 dl mjölk
 • 30 g smör

Gör så här:

 1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
 2. Koka upp mjölken under omrörning, häll sedan i mjölken i bunken och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omröring tills det blir en tjock och kräm.
 3. Häll krämen i bunken igen och blanda i smör och vaniljsocker. Täck med plastfolie och låt svalna i kylen innan du lägger en klick på de jästa wienerbröden.