Sima och munkar till Valborg och 1:a maj

I Finland är det tradition att äta munk och dricka Sima till Valborg och 1:a maj. Sima är en dryck som både barn och vuxna dricker. Svalkande gott under varma sommardagar också!

Sima

Sugrör från www.klaraform.se

Recept på Sima (Från Tasteline.se)

8 liter vatten 500 g farinsocker 500 g strösocker 2 stora apelsiner 2 stora citroner 2 ärtstora bitar färsk jäst

Gör så här: Tvätta citroner och apelsiner med hett vatten och rotborste. Skala frukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull. Inget av det vita får komma med och ej kärnor heller. Tillsätt citron- och apelsinsaft och sockret. Det går också bra att bara skiva frukterna, utan de vita, eller både skiva och pressa en del av frukten. Koka 4 liter vatten och häll den till hinken. Rör till så att socker smälter. Tillsätt resten av vattnet (4 l). Rör jäst till en liten del rumsvarmt saft och blanda till hinken. (Allt ska vara rumsvarmt). Låt drickan jäsa en dygn under locket eller handuk.

Nästa dag: Häll sima försiktigt till en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras bort i detta skede (den har sjunkit på botten). Akta så att ingen jäst kommer med. Häll bort grumlig bottensats. Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött till riktigt rena flaskor som i botten har 1 tsk socker och några russin (3-5). Stäng med korkar och låt siman stå i svalt (kylskåp eller källare) ca en vecka, gärna två. Man behöver tålamod att göra sima. Korkarna kan i början vara lite löst stängda för att hindra dem att explodera. För jästen arbetar fortfarande med att göra siman klar från jästrester. Siman är färdig när russinen stannar kvar på ytan och ej åker mera upp och ner. Det har bildats luftbubblor och är härligt friskt och läskande. Skaka inte flaskan. Oöpnad flaska håller flera månader i kylskåp. Serveras kallt.

Ha en härlig helg!

Kommentarer inaktiverade för Sima och munkar till Valborg och 1:a maj