Red Velvet Cupcakes – Cupcakes med rödbetor

Har länge funderat på att göra Red Velvet Cupcakes men med äkta vara i nämligen – rödbetor. Det verkar vara mycket kemi för att få till den rätta röda färgen. Allt från filmjölken, vinägern, temperaturen i ugnen mm som kan påverka hur röd cupcakes:en blir. Sagt och gjort så testade jag först med att pressa ur färg ur rödbetan genom att riva den lite samt tillsätta vatten. Blev inte så mycket färg upptäckte jag. Nästa recept jag testade hade för mycket kakao i så den såg ut som choklad cupcakes. Tredje gången gillt, river och puréear 1,5 rödbeta och blandar i rubbet i smeten. Allt ser jättefint ut i färgen men blir mörkare rödbrun efter gräddning. Smaken då? Jodå det smakar rödbeta, lite annorlunda men kan man äta morotskaka så kan man äta rödbetskaka… och frostingen i hop med denna cupcake blir en liten positiv smakupplevelse. Kan dock tänka mig att alla inte gillar rödbetssmaken.

12 st Red Velvet Cupcakes
125 gram vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk (10 gram) kakao
57 gram osaltat smör (rumstemperatur)
150 gram strösocker
1 ägg (rumstemperatur)
1/2 tsk vaniljsocker/vaniljextrakt
120 ml filmjölk
Rödbeta – mängd, prova dig fram
1/2 tsk vinäger
1/2 tsk bikarbonat

Värm ugnen till 175 grader
Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål (sikta gärna mjöl och kakao så det inte blir klumpar).

Mixa smör (rumstemperatur) i 1 till 2 minuter, tillsätt socker och vispa fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa vidare.

Blanda filmjölk och rödbetspurén. Blanda i lite av de torra ingridienserna samt filmjölk/rödbetspuré om vart annat i smörmixen, vispa fluffigt.

Häll upp vinägern i en liten skål och tillsätt bikarbonat, det fräser till, skynda dig att blanda i allt sammans med de andra ingredienserna och vispa vidare…

Fyll de 12 formarna och grädda i ugnen i 18-23 minuter.

Frostingen är en av de godaste jag smakat däremot.

Cream Cheese Frosting
225 gram Philadelphiaost (rumstemperatur)
1/2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt.
60 gram floursocker
160 ml kall vispgrädde 40% fetthalt

Vispa Philadelphiaosten och tillsätt vaniljsocker, tillsätt floursocker och vispa vidare. Sist tillsätter du kylskåpskall vispgrädde och vispar allt fluffigt. Spritsa när cupcakes:en har svalnat.

Med reservation för översättningsfel. Originalrecept med bra instruktioner hittar du här: http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCupcakes.html

Kommentarer inaktiverade för Red Velvet Cupcakes – Cupcakes med rödbetor