Citron och blåbärscupcakes

Barnen var lediga från skolan idag, då passade vi på att baka lite. I jakten på den perfekta och godaste smörkrämen till cupcakes letar vi vidare. Barn är kräsna, denna var lite väl smörig i deras smak (fast jag gillade den). Själva muffinsen var däremot mycket god tyckte dom. Här kommer receptet:

Citron och blåbärscupcakes
ca 15 st

3 3/4 dl mjöl
1/2 msk bakpulver
100 gram rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 stora ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl färskpressad citronsaft
Skal från 1 citron
150 gram blåbär

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Klä en muffinsplåt med muffinformar.
2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt äggen och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt vaniljsocker.
3. Tillsätt sedan mjölblandningen, mjölk, citronskal och citronsaft. Vispa försiktigt tills allt är väl blandat. Rör försiktigt ned blåbären i smeten.
4. Fyll formarna till ca 3/4. Grädda ca 25 minuter.

Citron Swiss Meringue Buttercream
2 stora äggvitor
100 gram socker
130 gram smör
1 tsk vaniljsocker
Skal och saft från 1 citron

Gör så här:
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Sockerkristallerna ska ha smält helt.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter. Om smörkrämen skär sig för att den är kall, ställ skålen över vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, ställ skålen i kylskåpet en stund.
5. Tillsätt vaniljsocker, citronskal och citronsaft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.

Pappersformar från www.klaraform.se

 

2 kommentarer

  • Simone - Tårtparadiset

    Hur är denna frosting? Har läst om marängsmörkrämer hit och dit, men är som inte övertygad ;O På tårtor tycker jag smörkräm är gott, bara tårtan får stå och tina en stund så smörkrämen inte är hård 🙂 Men dom en tjock gluck på en cc känns det som för mastigt :/

  • admin

    Jag letar fortfarande efter den ”perfekta” smörkrämen som inte smakar alltför mycket smör… Den här smakar mycket citron. Barnen gillade inte den något vidare men jag tyckte den var ok. Kylskåpskall är den inte god, utan är bäst alldeles nygjord i rumstemeratur. Har även testat att värma den några sekunder i micron och då blir den faktiskt godare 🙂